ADI KISA, GÜZELLİĞİ DEVASA: AYGAD VAN’A HAYRAN KALDI
Sayılamayacak kadar çok tarihi zenginliği, kültürel birikimi ile şehrin tarihi dokusuna, doğasına, gastronomisine, sportif faaliyetlerine, misafirperverliklerine ve Urartular’ın 60 yıllık bekçisi Mehmet Kuşman’a hayran olacaksınız.
Anadolu Yazarlar ve Gazeteciler Derneği (AYGAD) üyeleri iki gün boyunca Van’ı doyasıya gezdi.
Basın mensupları şehrin tarihi dokusuna, doğasına, gastronomisine, sportif faaliyetlerine, misafirperverliklerine ve Urartular’ın 60 yıllık bekçisi Mehmet Kuşman’a hayran kaldı.
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Serkan Aslan rehberliğinde Edremit ve Gürpınar ilçeleri gezildi.
Olimpik Binicilik Merkezi’nde ata binen gazeteciler, hem hayvanları sevdi hem de heyecanlı dakikalar yaşadı.
URARTU DİLİNİ YAZABİLEN TEK KİŞİ
AYGAD üyeleri Çavuştepe Kalesi’nde, Urartuca dilini kendi başına öğrenmiş olan Mehmet Kuşman’ı ziyaret etti.
Dünyada Urartuca bilen 20 kişiden biri olan Mehmet Kuşman, Urartulara ait Çavuştepe Kalesi’nde 43 yılı kadrolu olmak üzere toplam 60 yıl bekçilik yaptı.
Bir çiftçi ailenin çocuğu olarak 1940 yılında Van’da doğan Kuşman, İlkokulu bitirdikten sonra askere gidene kadar babası ile birlikte çiftçilikle ilgilendi.
Kuşman’ın Urartucayı nasıl öğrendiğini anlattığı konuşmasında; “Urartuca’yı, öğrenmek için çok çaba sarf ettim. Kazı ekibi çalışma yürütürken, bir kitabe bulundu. Fakat hocalar Urartuca bilmedikleri için nasıl okuyacaklarına dair kara kara düşünüyorlardı. Ermenistan, Suriye ve Türkiye’nin birçok şehrini gezdim. Üç yılda Urartu alfabesini öğrendim” sözlerine yer verdi.
Gazeteciler, Çavuştepe hakkında da bilgi edindikten sonra Kuşman’ın takı ve Urartu alfabesi yaptığı özel taşlardan oluşan tasarımlarından satın aldılar.
HOŞAP KALESİ
Gazetecilerin Çavuştepe’den sonraki durağı Güzelsu mevkinde bulunan Hoşap Kalesi oldu.
Van’ın Gürpınar ilçesinde, Urartu Devletine kadar uzanan kale, Osmanlı Devleti’ne Mahmudi Beyleri’nin yaptırdığı şekliyle günümüze ulaştı.
YÖRESEL LEZZETİN ADI: NORDUZ SOFRASI
Gazeteciler Gürpınar Belediye Başkanı Hayrullah Tanış ile Norduz Sofrası’nda bir araya geldi.
Gürpınar ilçesinde yöreye has Norduz koyununun etinden hazırlanan yemeklerin tanıtımı ve satışının yapıldığı ‘Norduz Sofrası’nda; Çiriş Pilavı, Helise Yemeği, Keledoş, Ayran Aşı Çorbası ve Norduz Şerbeti gibi birçok yöresel yemekler ikram edildi.
Norduz Sofrası’nda elde edilen gelirin üçte ikisi ihtiyaç sahibi öğrencilerin eğitimleri için harcanıyor.
TATLI MI TATLI: VAN KEDİSİ
Van Kedi Villasını ziyaret eden basın mensupları, kedileri severek oyunlar oynadılar. Farklı göz rengine sahip olan Van kedileri ile fotoğraf çektirdiler.
Van Kedisi Villası; 1992 yılında Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi tarafından, dünyada nesli azalmakta olan Van kedilerini korumak ve çoğalmalarını sağlamak için kuruldu.
ŞEHRİN TARİHİNİ YANSITAN VAN MÜZESİ
Van Müzesi’nde; Urartular, Roma, Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu ve Karakoyunlu ile Osmanlı dönemlerine ait eserler, sikkeler ve Van halk kültürüne ışık tutan etnografik eserler yer alıyor.
Müzenin öne çıkanları arasında; Urartu Dönemi Bilezik ve Pazubentler, Adak Levhası, tunç – altın – gümüş ve kurşundan yapılan küpeler, Urartu yerleşmelerinde ve mezarlık alanlarında ölü armağanı olarak bırakılmış çok sayıda boncuk kolye bulunuyor.
İki gün süren Van kültür gezisinin ardından gazeteciler Muş’a gitmek için yola çıktı.